Svenskt rödgran

Rödgran är den vanligast julgranen i våra hem. Kallas allmänt för den vanliga svenska julgranen. Är det en traditionell julgran som luktar gott som du letar efter? I så fall har du funnit den.

Rödgran (Picea Abies) är vår svenska, inhemska gran och är den vanligaste julgranen i våra hem. Den är faktiskt den vanligaste trädarten i Sverige. Årligen säljs det i Sverige ca 3 miljoner julgranar varav 80 % bedöms vara just rödgranar. Barren sitter strödda och täta i ett stort antal på varje gren. Till färgen är barren mörkgröna. Granen avger en härlig doft av barr och kåda. För att få en fin julgran formklipps granen försiktigt. Rödgranen är lite känsligare än Kungsgranen och därför är det viktigt att du sköter den rätt för att maximera livslängden. För våra läsa på mer klicka in på våra skötselråd

Kungsgran 

Det här är den så kallad ”Disneygran” eller som vissa säger granens Rolls-Royce. Doftar svagt citrus och har långa mjuka mörkgröna barr. Mycket tåligt och barrar knappt alls.

Kungsgran (Abies Nordmanniana) ingår i släktet ädelgranar och kommer ursprungligen från Kaukasus. Den har med sina täta grenar och långa mjuka platta barr blivit kallad i folkmun för ”Disney-granen” och Kalle-Anka-gran. Doften är mindre än Rödgranen och vissa som är allergiska påstår att de ändå tål Kungsgranen. Granen är mycket tålig och klarar uttorkning bättre än Rödgranen. Men för att vara på den säkra sidan bör man ända vara varsam. För våra läsa på mer klicka in på våra skötselråd.

Kungsgranen heter egentligen Nordmansgran. Smeknamnet Kungsgran tros komma ifrån att Skogshögskolans studentkår varje år, sedan 1960-talet, skänker ett antal Kungsgranar till Kungliga slottet i Stockholm.